Svako ko živi u Bosni i Hercegovini svjestan je činjenice da se radi o zemlji koja može ponuditi mnogo toga kada su u pitanju prirodni resursi. Radi se o jednom velikom i prilično neiskorištenom potencijalu, a toga je dobro bila svjesna i mlada Banjalučanka Maja Miljević koja je odlučila da pokrene jednu pozitivnu domaću priču koja nosi naziv “Zdrava logika” i kojoj će se posebno obradovati svi ljubitelji zdrave ishrane i organskog uzgoja voća i povrća. Pričali smo sa Majom o svemu onome što Zdrava logika za nju predstavlja kao i o problemima koji su najveća prepreka procesu unapređenja organskog uzgoja u BiH.

Kako ste se odlučili na kreiranje brenda “Zdrava logika” i zašto ste odabrali da se posvetite baš organskoj proizvodnji voća i povrća?

Zdrava Logika kao i samo značenje ove uzrečice ima za cilj da pokrene zdravo razmišljanje kako u Bosni i Hercegovini imamo jako puno resursa – voda, zemlje, sjemena kao i druga prirodna bogatstva koja ne koristimo na adekvatan način. Smatram da smo zemlja koja je jako bogata sa prirodnim bogatstvima i da naš fokus trebamo staviti na pozitivne aspekte koje imamo oko sebe i to iskoristiti za bolje sutra. Upravo zbog toga i organska proizvodnja hrane.

Sa dobrom organizacijom unutar države mogli bismo biti kompetentni na evropskom tržištu sa izvozom upravo iz oblasti organske proizvodnje određenih kultura. Lično koristim u ishrani ove proizvode i smatram da trebaju biti dostupni svim ljudima. Sve je počelo od lične proizvodnje i kada se od mene tražio kilogram više ako imam za nekog ko je bolestan ili ko ima bebu. Tada sam shvatila da postoji tržište ali ne i ponuda i tako je prije 4 godine nastala Zdrava Logika.

Foto: Privatna arhiva

U Britaniji ste pohađali studije iz oblasti Marketinga i preduzetništva. Koliko je to uticalo na vašu odluku da uđete u privatno preduzetništvo?

Odlazak u Britaniju je upravo bio i okidač pri odluci da pokrenem svoj vlastiti biznis. Dobila sam samopouzdanje da pokrenem svoju piču ali isto tako i jedan dobar tržišni uvid o potrebi tržišta kao što je britansko za proizvodima koje mi možemo vrlo lako proizvesti u BiH. Naravno da još nismo na tom nivou da imamo količine koje mogu da zadovolje jedno veliko tržište poput Velike Britanije ali je lijepo znati da možemo napraviti kvalitetan sok ili med koje bi ovo tržište bilo spremno jako dobro platiti. Tu odlučujem da se vratim u Banja Luku i pokrenem sve ovo što je danas Zdrava Logika.

Foto: Privatna arhiva

Koji su vaši najpopularniji proizvodi?

Ne možemo da izdvojimo najpopularnije ali bih svakako mogla reći da je Zdrava Logika prepoznata po svježem programu – voće i povrće. Sada već možemo reći da imamo dovoljnu ponudu i prerađenih proizvoda poput raznih sokova koji se dobijaju 100% cijeđenjem voća bez ikakvih dodataka, zatim med, proizvode od kozijeg sira te u ponudi imamo i prirodnu kozmetiku. Tržište nije puno zahtjevno u smislu da žele nešto što je našim proizvođačima teško proizvesti, najbitniji kriteriji su kvalitet i poznavanje porijekla.

Šta je ono što vaše proizvode i brend čini jedinstvenim u BiH?

Transparentnost. Sve je počelo od toga da sam mnogo puta i sama imala priliku da kupim nešto pod oznakom “domaće” a da se ispostavilo da to nije tako. Ono što su prvi principi Zdrave Logike jeste da se tačno zna ko je proizvođač koje robe i da to kroz naš  brand komuniciramo. Takođe kontrola kvaliteta koju radimo zajedno sa proizvođačima nam je jako bitna, zasad radimo razne analize i edukacije kako bi mi proizvođači bili upoznati sa potrebama tržišta kada je u pitanju organska i ekološka proizvodnja. Takođe, Zdrava Logika nije samo prodaja nego i koncept razmišljanja i bitno nam je da prenesemo našu misiju i viziju svim potrošačima ali i proizvođačima.

Foto: Privatna arhiva

Šta su vam bile najveće prepreke na koje ste naišli uoči pokretanja “Zdrave logike”?

Naišli smo na mnogo prepreka i još nailazimo ali po meni je to sve sastavni dio poslovanja i razvijanja procesa. Nije bilo lako početi baviti se temom koja je u to vrijeme bila dosta nepoznata na tržištu Bosne i Hercegovine. Sada nam je mnogo lakše pristupiti i tržištu ali i proizvođaču. Danas se borimo sa čistim ekonomskim problemima jer djelujemo na tržištu koje je u procesu određene tranzicije ali nas to ne sprečava da sa relevantnim partnerima nalazimo rješenje. To upravo i čini izazov rada i stvaranja novih vrijednosti ne samo u BiH nego u cijelom svijetu. Najveću sreću i benefit koju je Zdrava Logika imala jeste upravo što ima fenomenalan tim koji mogu slobodno reći Zdravu Logiku voli više od mene i na isti način se bori. Lijepo mi je vidjeti da ljudi koji rade sa nama imaju osmjeh i motivaciju da sa nama grade vrijednosti u koje vjerujemo.

Foto: Privatna arhiva

Šta mislite da je najveći problem organske proizvodnje u Bosni i Hercegovini? Da li je to jednim djelom nekontrolisani uvoz i izvoz?

Nisam kompetentna da govorim o samoj organskoj proizvodnji jer moja struka je ekonomska, ali kao ekonomista mogu da dam osvrt sa tržišne strane. Najveći problem je nepostojanje sistematičnog pristupa organskoj proizvodnji u BiH. Potrebno je da se pristupi ozbiljnije proizvođaču, subvencijama, kontrolama i serticiranjima. Organizovanju proizvođača i edukaciji na mnogo višim nivoima nego što to danas rade Zdrava Logika i slične organizacije. Treba da se prepoznaju i alociraju resursi koje imamo i sigurna sam da bi ta grana za Bosnu i Hercegovinu mogla biti budućnost.

Foto: Privatna arhiva

Uputili ste poziv svim zainteresovanim poljoprivrednim proizvođačima unutar BiH na saradnju? Kakav je odaziv?

Trenutno brojimo 63 proizvođača u našoj mreži. Uvijek idemo na kvalitet a ne kvantitet. Nažalost uveliko razumijem ljude koji iz moralnih razloga htjeli ući u organsku proizvodnju ali zbog tržišta i dalje zadržavaju konvecionalnu jer je prevelik rizik ući u organsku proizvodnju. Tako da sa mnogo proizvođača imamo kontakt te je odaziv i ovaj put jako dobar. Puštamo da odluka bude na proizvođaču da li želi svoju proizvodnju prilagoditi našim uslovima. Mogu da primjetim da je u zajednici proizvođača Zdrava Logika na pozitivnom glasu što mi je jako drago jer smatram da u ovom svom lancu koji čini Zdrava Logika proizvođač zauzima najvažnije mjesto.

Foto: Privatna arhiva

Koji su planovi za vaš brend u 2019. godini?

Zdrava Logika je otvorila prodajno mjesto ali isto tako širimo sada prodaju i na Jahorinu i u Mostar. Zdrava Logika ima jaku mrežu proizvođača i u Hercegovini tako da je logično da dio prodaje alociramo i u Hercegovinu jer naša misija jeste lokalni proizvođač – lokalni kupac. Za ovu godinu želimo da motivišemo mlade ljude da ulaze u organsku proizvodnju, proširimo ponudu i zadržimo kvalitet kojim smo se pozicionirali. Zdrava Logika je zajednica i vrlo nam je bitno držati se principa koje smo postavili. Pri kraju nam je i izrada web platforme za organske proizvođače koja ima puno inovativnih segmenata i planiramo je predstaviti krajem godine.

Foto: Privatna arhiva

 

Podijeli ovo